Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Global Bar: Time for War? Grab a cold one!

April 24, 2019

Öl säljs med fotboll – och i Afrika är fotboll stort. Men det är inte bara fotboll som säljer öl. Ölförsäljningen kan också kopplas samman med korruption, prostitution – och en mördande marknadsföring som aldrig skulle accepteras hos oss. Och affärerna går bra. Att sälja öl i Afrika är lönsammare än på de flesta marknader i världen.

Det skriver journalisten och författaren Olivier van Beemen i boken ”Heineken in Africa” som just kommit ut på engelska. Boken beskriver på ett plågsamt detaljerat sätt hur ett internationellt storföretag missbrukar sin makt och sitt inflytande i en lång rad afrikanska länder.

Boken har lett till utfrågningar i Nederländernas parlament, till att banker sålt sitt innehav i bolaget och till bojkottaktioner i Frankrike.

Agerar fler alkoholbolag på liknande sätt? Bör Systembolaget agera mot företag som Heineken och vad kan vi konsumenter och pensionssparare göra? Soffliggarnas pensionsfond AP7 äger aktier för 300 miljoner kronor i Heineken – är det dags att vi börjar bry oss?

Skulle till exempel ett bindande regelverk kring mänskliga rättigheter för företag kunna hjälpa?

Du träffar:

Olivier van Beemen, författare och journalist

Marja Wolpher, Afrikagrupperna

Pierre Andersson, IOGT-NTO-rörelsen

Språk: engelska.
Datum: onsdag 24 april.

Tid: Öppnar 17:00, samtalet börjar 18:00

OBS! Plats: Global Reporting, Stora Nygatan 26 i Gamla stan.

Venue

Unnamed Venue
Stockholm
Stosckolm, Sweden
+ Google Map